Semla 12-15 st
100 gr smör eller margarin
3 dl mjölk
50-75 gr jäst (2 påsar Amerikansk torrjäst)
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt ( 1 tsk baking powder)
9-10 dl ( 600gr) vetemjöl
2 tsk kardemumma
Pensling 1 ägg
Fyllning1
- ½ mandelmassa
- ½ inkråm
- vispad grädde
- mjölk
Blanda mandelmassan och inkråm med lite mjölk
Fyllning2
-inkråm
- ca 1 dl mjölk
-2 dl skållad, skalad, mald sötmandel
- 1 dl socker
1.Smält matfettet i en kastrull. Ta av den från plattan och rör i mjölken. Smula den färska jästen i en bunke eller följ torrjästens instruktioner.
2. Tillsätt salt, socker, degspad, kardemumma och ägg. Blanda i hjorthornsaltet och vetemjölet efter hand och arbeta begen smidig och blank.
3. Låt degen jäsa 30 min i bunken.
4.Ta upp den på bakbordet och arbeta den ytterligare. Baka ut den till runda bullar. Låt dem jäsa väl på en plåt ca 30 – 45 min, pensla och grädda i ca 200C.
5. När bullarna har kallnat är de färdiga att fyllas. Skär av locket på bullarna, gröp ur inkråmet, Fyll semlorna. Pudra på med lite florsocker.
Mandelmassa: använda ca en del finmalen mandel och en del florsocker. Blanda och tillsätt ev en eller ett par droppar vatten eller rörd äggvita om det blir för tjockt. Mandeln maler man bäst i matberedaren och för att få den riktigt fin så siktar man allt genom en vanlig sil. Det grova som blir över kan man använda på yoghurten eller i degen.
22 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Etiketter
- Aktiviteter (42)
- blogg info (1)
- bokklubb (1)
- Kul för barn (7)
- Medlemmar (5)
- Ordforandens ord (1)
- Ordförandes Ord (10)
- Recept (4)
- Resor (1)
- Restauranger (4)
- Sport (1)
- Svenska Skolan (3)
- Swea International (4)
- Sweaprodukter (1)
- Sykurs (1)
- Vart hittar jag... (4)
- Viktig Information (9)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar