22 februari 2010

Knäck

Ingredienser Ca 40 st
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör eller margarin
3 msk hackad sötmandel

Gör så här:
1. Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min.
2. Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.
3. Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.
4. Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna.

KULPROV När man kokar knäck, kola och karameller är det viktigt att smeten kokat lagom länge för att det färdiga godiset ska bli så bra som man vill. Hemligheten ligger i smetens temperatur. Beroende på hur vid gryta smeten kokas i är det alltid svårt att ange en exakt koktid, ju vidare gryta desto kortare blir koktiden. Enklast är att mäta smeten med en hushållstermometer. Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt, vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i och vid 160°C är smeten karamellfast. Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov dvs doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

Tips! Tål du inte mandel kan den ersättas med ströbröd. Om du inte tål mjölk kan vispgrädden och smöret ersättas med mjölkfria alternativ såsom Oately´s matlagningsgrädde och mjölkfritt margarin.

Tips: Maria Larsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sök bland inlägg