En samling goda SWEA recept som funkar i vardagen i Seoul
Har du ett recept du vill dela med dig? Skicka det per mail till IT ansvarig!
KYCKLING
Kycklingfilé ”het sommar”
6 portioner
9 kycklingfileér
1 purjolök
1 röd paprika
5 dl cream fraiche (här blandar jag hälften sour cream och hälften dansk naturell yoghurt)
2 dl grädde
2 tsk curry
2 msk dijonsenap
Salt, peppar – efter smak
Stek kycklingfileérna vackert gyllenbrun. Hacka purjolök och paprika.
Smörfräs grönsakerna tillsammans med curryn. Blanda i cream fraiche och grädde. Låt den koka ihop tills den blir simmig. Smaksätt med dijonsenap och smaka av med salt och peppar.
Tillbehör är ris och grönsaker, sallad.
Mangokycklinggryta
4 portioner
Marinad:
2 dl vitt vin
3 dl buljong
2 tsk färsk riven ingefära
1/2 dl soja
1 msk farinsocker
1 tsk oregano
1 krm peppar
2 dl vitt vin
3 dl buljong
2 tsk färsk riven ingefära
1/2 dl soja
1 msk farinsocker
1 tsk oregano
1 krm peppar
Beräkna 1 kycklingfilé/pers, skär i mindre bitar och låt ligga i marinaden i ett par timmar.
Stek kycklingen för att få färg, häll över resten av marinaden och låt puttra.
Blanda i såsingredienserna:
3 msk mango chutney (eller efter smak)
1,5 tsk sambal oelek (eller efter smak)
2 dl Cream fraiche (sour cream) eller grädde + vatten
1,5 purjolök skuren i slantar läggs i grytan 3 minuter innan servering
2 mangofrukter (eller köp en påse färdigskurna på Costco), 1 minut innan servering.
3 msk mango chutney (eller efter smak)
1,5 tsk sambal oelek (eller efter smak)
2 dl Cream fraiche (sour cream) eller grädde + vatten
1,5 purjolök skuren i slantar läggs i grytan 3 minuter innan servering
2 mangofrukter (eller köp en påse färdigskurna på Costco), 1 minut innan servering.
Salta och peppra efter behag.
Servera med ris och en härlig grönsallad.
Indisk kycklinggryta
4 portioner
Servera med ris och en härlig grönsallad.
Indisk kycklinggryta
4 portioner
600 gr kycklingkött
100 gr hackad gul lök
2 st hackade vitlöksklyftor
5 dl kycklingbuljong
½ msk mald ingefära
½ msk mald spiskummin
½ msk mald kanel
½ tsk gurkmeja (är bara till för att få rätten gulare, går att utesluta)
½ tsk salt
½ dl vetemjöl
1 dl mjölk
2 dl grädde
Ev kokosflingor
Bryn kyckling, lök och vitlök. Tillsätt buljongen samt kryddor och koka i ca 30 min.
Häll i grädden. Red mjölet i mjölken och tillsätt detta i grytan också. Låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med mera kryddor (kan vara gott med lite svartpeppar i också).
Servera kokosflingor till samt ris och sallad.
Kyckling och grönsaker i ugn
Lite körsbärstomaterLite svamp
Ett äpple
En bit squash
En bit aubergine
. . . eller andra ”mjuka” grönsaker, skäres i bitar och lägges i en smord gratängform. Kycklingfiléer skäres i cm tjocka skivor och lägges på grönsakerna. Saften av en halv citron pressas över, lite rosmarinkvistar, salta o peppra efter behag. Ställ i mitten av ugnen , 175 C, i ca 20 minuter, tills kyckling o grönskaer är färdiga.
Kyckling med linser
Hel eller styckad kyckling penslas med en marinad av olivolja, citron, lite honung, skivad vitlök, soya, peppar och gärna någon färsk krydda. Lägg på plåt och ställ i ugnen tills färdigt. För att göra mer sky, ta upp kycklingen, häll på citronsaft, vispa över plattan och smaksätt
Fräs gul lök och vitlök i olivolja. Häll på vatten, gröna linser (som är den enda sorten jag hittat här) och en buljongtärning, t ex höns. Koka tills färdigt och servera med kycklingen. Till detta en enkel tomat- och löksallad.
Flygande JakobHel eller styckad kyckling penslas med en marinad av olivolja, citron, lite honung, skivad vitlök, soya, peppar och gärna någon färsk krydda. Lägg på plåt och ställ i ugnen tills färdigt. För att göra mer sky, ta upp kycklingen, häll på citronsaft, vispa över plattan och smaksätt
Fräs gul lök och vitlök i olivolja. Häll på vatten, gröna linser (som är den enda sorten jag hittat här) och en buljongtärning, t ex höns. Koka tills färdigt och servera med kycklingen. Till detta en enkel tomat- och löksallad.
4 portioner
3 dl grädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
1 st grillad kyckling
2 st bananer
Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela bananerna på längden. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås och bred det över. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.
Servera med kokt ris och sallad.
Tips:
Blanda i curry i grädd/chilisåsen - eller ta bara curry och grädde. Konserverade mandarinklyftor är också gott till.
Blanda i curry i grädd/chilisåsen - eller ta bara curry och grädde. Konserverade mandarinklyftor är också gott till.
Parmesankyckling
4 portioner
4 stora kycklingfiléer
50 g riven parmesanost (till panering)
50 g färsk riven parmesanost (till gratinering)
50 g färsk riven parmesanost (till gratinering)
3 dl creme fraiche (blanda sour cream och grädde så blir det inte så surt)
1 hönsbuljontärning
1 knippa persilja
Lite citronjuice
Salt och peppar
1 hönsbuljontärning
1 knippa persilja
Lite citronjuice
Salt och peppar
Panera kycklingfiléerna med lika delar mjöl och riven parmesanost. Stek på medelsvag värme, ca 4 min på varje sida. Lägg filéerna i smord form. Täck kycklingen med riven färsk parmesanost. Stek färdigt i ugn 150 grader ca 15-20 min. Koka upp 2 dl vatten, creme fraiche (sour cream/grädde) och buljongtärning. Koka ihop lite, tillsätt hackad persilja, citronjuice, salt och peppar. Servera med t ex med bandspagetti.
Kyckling med fin kryddning
Kyckling med fin kryddning
10 portioner
Till risbotten:
5 dl långkorningt ris
5 dl långkorningt ris
Till stuvningen:
8-10 kycklingfiléer
2 msk margarin
3 dl vitt vin and kanske lite madeira eller port extra
2 tsk salt, 1 kryddmått svartpeppar
2 hg färska champinjoner
1 gul lök
2 dl grädde
100 gram rökt skinka
2 vitlöksklyftor
1 dl vetemjöl
5 dl hönsbuljong
1 paket saffran
8-10 kycklingfiléer
2 msk margarin
3 dl vitt vin and kanske lite madeira eller port extra
2 tsk salt, 1 kryddmått svartpeppar
2 hg färska champinjoner
1 gul lök
2 dl grädde
100 gram rökt skinka
2 vitlöksklyftor
1 dl vetemjöl
5 dl hönsbuljong
1 paket saffran
200 gram riven ost
- Koka riset och häll upp det på smort gratängfat.
- Bryn kycklingfiléerna i en gryta i margarin och späd undan för undan med vinet. Krydda med salt och peppar och låt puttra tills allt är genomstekt.
- Skölj och grovhacka de färska champinjonerna och bryn dem i en stekpanna.
- Skala och hacka löken fint och tillsätt den i champinjongrytan. Låt fräsa 4 min.
- Tillsätt också skinka i fina tärningar plus 2 pressade vitlöksklyftor. Drag av kastrullen.
- Pudra över vetemjölet och späd med hönsbuljongen. Låt koka upp under ständig omrörning.
- Tillsätt port, saffran och vispgrädde. Låt småputtra i 10 min. Lägg i köttet och blanda. Häll blandningen på riset och täck med riven ost.
- Gratinera i 250 grader i 15-20 minuter.
Limemarinerad kycklingfilé
4 portioner
5-6 kycklingfiléer
Marinad:
2 lime, skal och saft
1-2 vitlöksklyftor
2 msk sweet chilisås
2 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
hackad persilja
3/4 dl olja (ej oliv)
salt o peppar efter smak
Bryn hastigt filérna och efterstek i ugnen 10-15 minuter, 175-200 grader. Låt kallna. Skiva. Blanda marinaden, oljan långsamt i till sist. Lägg i filéskivorna. Låt stå ett tag. Gärna över natten. Rätten serveras rumsvarm.
Kyckling med ost och bacon
4 portioner
4 kycklingfiléer
Valfri ost, mjuk eller hård
Ett paket bacon
1 msk smör/margarin
2 tsk soja
Dragon (torkad, finns bl.a. på Hannam Supermarket och Haddon House)
1 dl grädde
1 dl mjölk
Salt och peppar
Lägg filéerna i en smord, ugnsfast form. Skär en ficka i varje kycklingfilé. Lägg ost i varje ficka. Linda en baconskiva runt varje kycklingfilé. Salta och peppra. Smält margarinet/smöret. Blanda i soja och dragon. Pensla kycklingfiléerna med blandningen. Blanda mjölk och grädde, häll över kycklingfiléerna. Stek filéerna i 225 grader tills de är genomstekta (cirka 20 minuter om de är färska/tinade) och har en gyllenbryn färg.
Servera med ris eller potatis samt sallad.
Överblivet ris till stekt kyckling
Stek snabbt olika grönsaker tex paprika i olika färger, lök, vitlök i små bitar. Stek riset i olja, tillsätt 1-2 ägg och rör runt, blanda i grönsakerna. Smaksätt med salt, peppar och soja. Serveras till stekt kyckling.
Kyckling Enchiladas ~ snabb fredagsmys mat ~
4 portioner
1 st hackad gul lök
4 st kycklingbröst
3-4 dℓ crème fraiche
1 påse tacokrydda
(1 st pressad vitlök)
4 st mjuka tortillas bröd
1 dl riven ost
- Fräs löken blank. Ta ur den ur pannan.
- Dela kyckling bröstet i mindre bitar och bryn det i stekpannan också. OBS! Det måste vara genomstekt!
- Tillsätt cremé fraichen och gul löken – rör om.
- Rör ner tacoryddan och ev. vitlöken. Låt det puttra en minut. Ta av det från spisen.
- Lägg ¼ av röran på varje tortilla bröd och rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnsfast form. (Om det är en teflonform behöver du inte smörja den)
- Strö osten över rullarna och in i ugnen på mitten, 200° ca 5-10 min.
- Äts med fördel till en härlig grönsallad eller glaserade paprikor (som också kan vara goda att ha inuti rullarna om det är vuxenportioner J)
Kycklingsallad med pasta
Den här salladen har inga mått och man gör den på grillad kyckling eller kyckling på konserv (Kirkland). Båda finns att köpa på Costco.
Finfördela grillad kyckling eller öppna konservburken och lägg i en stor skål.
Koka pastan (går att använda både varm eller kall) häll i skålen. Stek lite bacon (låt det rinna av på hushållspapper, klipp det i mindre bitar i skålen). Klicka i rejält med pesto (köpt eller egentillverkad?). Ta också i creme fraiche efter smak o person.
Därefter delade körsbärstomater. För att kompletteras med mycket ruccola sallad (finns på Hannam Supermarket). Nu har du en jättegod pastasallad till en eller flera !!
Något som är gott till är denna solrosröra:
2 dl rostade solrosfrön
1 hel finhackad rödlök
1 näve hackad bladpersilja (vanlig persilja = annan smak naturligtvis)
1 liten finhackad röd chili
1/2 dl citronsaft (ca 1 pressad citron)
1/2 dl olivolja
Salt
Peppar
2 dl rostade solrosfrön
1 hel finhackad rödlök
1 näve hackad bladpersilja (vanlig persilja = annan smak naturligtvis)
1 liten finhackad röd chili
1/2 dl citronsaft (ca 1 pressad citron)
1/2 dl olivolja
Salt
Peppar
Annas snabba kyckling
Tag fram kyckling ur frysen (storpack från Costco - filéer som delats i bitar och stekts innan de fryses). Ta ut så många bitar som behövs - tina i mikron. Lägg i stekpanna och häll över en burk krossade tomater. Tillsätt buljongtärning och pizzakrydda, salt och peppar. Servera med ris. Det är klart på under 30 minuter! Vill man lyxa till det kokar man broccoli och morötter till.Variant på samma tema – med fläskfilé:
Skär fläskfilé i bitar och bryn i stekpanna. Lägg ut fläskfilébitarna i en ungsform, häll över en burk krossade tomater, krydda med basilika (eller annan örtkrydda), salt och peppar. Lägg riven ost ovanpå. Gratinera i 225 grader i ca 20 min eller tills osten fått färg. Servera med ris. (Eventuellt kan man lägga kokt ris i botten på formen).
Thai green chicken curry
1 port
180 g chicken breast
Eggplant fresh
6 tomato cherry
200 ml thai chicken curry sauce
60 g rice
Coriander fresh
Add chicken to hot pan, saute in oil, add egg plant and cold curry sauce, heat and serve with rice.
Thai Chicken Curry Sauce:
20 g curry paste thai green
0.3 can coconut milk 397 g
0.25 dl chicken stock
10 g onion
5 g potato starch
0.25 g kaffir lime leaf dry
0.25 g garlic, chopped fine
0.15 salt (table), to taste
Mix green thai curry paste with coconut milk, mix well, place everything into a pot, bring to simmer, don’t boil. Add mixed corn flour and cold chicken stock last, stir in. Cook out 2 minutes simmering. Let cool, store refrigerated until needed. Keep max 5 days.
Kyckling- eller fläskfilégryta
Bryn köttet i smör, rör ner 1/2 ask med philadelphia ost så att den smälter, späd med mjölk till lagom såskonsistens. Smaksätt med salt, peppar och lite soja.
Variation:
Stek champinjoner, lök, paprika, vitlök, strimlad vitkål, broccolibuketter eller squash och blanda ner i grytan. Servera med ris eller pasta
Saftig marinerad kycklingfilé
1 kg kycklingfiléMarinad:
½ dl soya
1 dl olja, tex majsolja
1 dl cocacola
Låt kycklingen ligga i marinaden 2-3 timmar, stek den sedan och salta och peppra vid behov.
Currysås
Till vilket kött som helst, t ex fläskfilé, kyckling eller oxfilé.
Köp currypasta, det finns hot eller medium. Det finns på bl.a. supermarketen nära Burger King. Stek den i lite smör några sekunder och häll sedan i grädde eller kokosmjölk. Grädde brukar bli bra. Krydda med grönsaksbuljong, lite mera salt och peppar vid behov och avred den om den blir för tunn. Ibland färgar jag den lite mera gul med gurkmeja.
Vid serveringen brukar jag lägga såsen först på tallriken sedan köttet i mitten och runt om de tropiska frukter jag hittar. Det kan vara kiwi, carambole, päron, banan, annanas. Allt som är syrligt och som ger vacker färg. Till detta kan man servera ris eller klyftpotatis. Om jag har tid steker jag bananerna i smör och krydar med ingefära.
Som synes blir det för kocken att prova sig fram hur stark sås man vill ha. Börja gärna med en liten bit ur currypastan och lägg i mera om det blir för mesigt. Om du inte hittar currypasta kan du förstås ta currypulver och lite stark paprika.
KÖTTFÄRS
Gratinerad köttfärs med pasta
4 portioner
500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika i tärningar
1 röd paprika i tärningar
½ zucchini i tärningar
1 kruka färsk basilika el. 2 msk torkad
Salt
Svartpeppar
Olivolja
2,5 dl riven ost
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Bryn köttfärsen i olivolja i en varm panna, salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form.
- Fräs grönsakerna i olivolja i ca 2 minuter, salta och peppra. Pressa i vitlök och blanda i strimlad basilika. Lägg över i formen tillsammans med köttfärsen.
- Strö över osten och gratinera i ugnen i 15-20 minuter. Servera med nykokt pasta eller potatis.
Svarta lådan
4 portioner
400 gr nötfärs
1 gul lök
1 purjolök
250 gr (4 dl) strimlad vitkål
1 msk (raps) olja
5 msk japansk soja
5 msk balsamicovinäger
3 msk farinsocker
1 tsk chili- och vitlökssås eller ½ finhackad spansk peppar + 1 pressad vitlöksklyfta
Tillbehör:
Kokt ris, skivad gurka, gärna smaksatt med lite sweet & sour chili sås och lite salt
- Hacka löken, strimla purjolöken och vitkål. Stek lök och färs i olja tills den börjar ta färg. Lägg upp på fat och fortsätt att fräsa vitkål och purjolök.
- Blanda ner färsen i pannan. Krydda med soja, balsamvinäger, socker och chili- och vitlöken. Koka 10 minuter under lock. Servera med ris och gurka.
Barnens favorit
Potatis ca 2 kg5 dl grädde
500 gram köttfärs
Grillkrydda massor
1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
2. Bryn köttfärsen i lite matfett och krydda med mycket grillkrydda.
3. Varva potatis och köttfärs i en ugnsfast form och krydda ytterligare med grillkrydda.
4. Avsluta med potatis överst och till sist slå på grädden. Låt stå i ugnen ca 50 min i 200 grader.
5. Servera med en fräsch grön sallad och njut - det är verkligen gott!
Goda grytan
4 portioner
4 portioner
3 hg köttfärs
1 stor purjolök
6 dl vitkål, strimlad
6 potatisar
1 tsk senap
1 tsk soja
Matfett, salt, peppar
2-3 dl vatten
- Bryn köttfärs, purjo, vitkål och potatis i matfettet i en stor gryta. Krydda med salt,
peppar, senap och soja.
- Låt grytan puttra tills potatis och kål är mjuka. Smaka av och krydda ev. mer.
Franska färsbiffar
4 portioner
500 gram blandfärs (blanda fläskfärs och nötfärs)
1 tsk salt
1 ½ msk fransk senap (typ Dijon)
2 tsk smulad dragon
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda allt och rör färsen smidig. Forma 10 biffar och stek på medelvärme ca 5 min på varje sida. Servera tex med pasta, gräddfil och tomater.
1 tsk salt
1 ½ msk fransk senap (typ Dijon)
2 tsk smulad dragon
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda allt och rör färsen smidig. Forma 10 biffar och stek på medelvärme ca 5 min på varje sida. Servera tex med pasta, gräddfil och tomater.
Grekisk köttfärslimpa på svenska
4 portioner
400 g blandfärs (blanda gärna nötfärs och fläskfärs)
1 ägg
1 dl mjölk
1-3 msk ströbröd (om man inte har svenskt ströbröd kan man ta den panering som kan köpas i koreanska supermarkets, brukar finnas vid mjölet)
Salt och peppar
20 fetaosttärningar (finns på Hannam Supermarket, Haddon House, Costco och E-mart)
5 soltorkade tomater (finns på Hannam Supermarket och Haddon House)
10 oliver, svarta eller gröna med pimento
Oregano (finns på Hannam Supermarket och Haddon House)
Blanda färsen med ägget och mjölken. Dosera i ströbrödet/paneringen lite i taget tills du uppnår en konsistens som behåller formen. Salta, peppra och krydda efter smak. Rör i fetaosten. Klipp eller skär de soltorkade tomatskivorna till strimlor, hacka oliverna till lagom bitar. Blanda ihop allt. Forma limpan och lägg den i en smord ugnsform.
Grädda i ugn, ca 200 grader i ungefär 25-30 minuter.
Servera med ris, pasta eller potatis plus sallad.
Fläskfärsbiffar i grönpepparsås
400 g fläskfärs
Salt och vitpeppar
4–5 msk mjölk
Såsen:
3 dl vatten
1 tsk köttbuljongspulver
1 dl mjölk el. vispgrädde
1 msk frystorkad grönpeppar
Ev. salt
1 msk vetemjöl till redning av såsen
Blanda ihop färs, salt, vitpeppar och mjölk, gör små ”biffar” och stek dem i stekpannan.
Slå vattnet till såsen i stekpannan, tillsätt buljongpulvret.
Låt detta koka ihop tillsammans med grönpepparen, slå i mjölken (om man använder grädde behöver man inte reda av).
Servera kokt potatis och ev. en grönsallad e. dyl. till.
Färsbiffar
Ca 4 portioner
Färsbiffar
Ca 4 portioner
500 gram fläskfärs
2 ägg
Salt, peppar
2 msk soya
1-2 dl riven ost, gärna parmesan
1 msk senap (kan uteslutas)
Alternativ smaksättning: hackade soltorkade tomater, hackade gröna oliver, hackad fetaost, olika örter - rosmarin är gott till fläskkött som exempel. Blanda gärna lite ädelost och någon annan ost och tillsätt färsen. Experimentera!
Blanda samman allt väl. Forma först en liten provbitoch stek i smör om så önskas. Jag brukar oftast steka utan fett då färsen ej är så mager här... Kontrollera kryddningen och justera om det behövs. Tänk på att ej salta förmycket innan provsmakningen, då oliver och vissa ostar är ganska salta. Forma därefter färsen till köttbullar, pannbiffar eller hamburgare. Jag brukar använda 2 st dessertskedar om jag gör små biffar så blir det ej så kladdigt. Servera nystekta med sallad, pasta, ris eller potatis i någon form. De är även goda kalla på smörgås och går utmärkt att frysa in.
Kålpudding
4 portioner
4 portioner
1 stort vitkålshuvud ca 25 cm i dimeter
5 hg köttfärs
1 hg finhackad lök
1 ägg
Mjölk (se mängd nedan)
Salt och peppar efter egen smak, jag tar ca 2 tsk salt och blandar vit- samt svartpeppar.
1,5 dl ströbröd (eller mixad havregryn eller mixad formfranska)
1 dl sirap (kan uteslutas eller ta ca 1 msk strösocker)
- Strimla kålen i ganska grova strimlor. Bryn i stekpannan i omgångar. Skall ej mjukas helt då det ska finns tuggmotstånd. Ringla lite sirap över (eller strösocker). Lägg den brynta vitkålen i en bunke.
- Ta fram en ny bunke. Lägg i rivbröd, ägg, lök, salt och peppar och 2 dl mjölk. Låt svälla ca 10 min.
- Blanda nu massan med färsen. Använd händerna då det är bästa sättet att blanda.
Töm på mer mjölk, lite i taget ca 1-1,5 dl, Färsen ska vara så pass lös att det inte går att forma den till köttbullar. Smaka av färsen med salt och peppar och ha ev. i mer. - Ta fram smörad form. Täck botten med ett rejält lager av vitkål. Bred färsblandning över och avsluta med ett rejält lager av vitkål.
- Sätt in i ugnen på 175 grader i 50 minuter.
FLÄSK
Goda moset
4 portioner
3-4 hg magert fläsk, tärnat
2 stora purjolökar, strimlade (eller gul lök)
2 stora äpplen, skalade, tärnade
Kryddor, matfett
Gott potatismos
Bryn köttet i matfettet, krydda. Lägg i lök och äppelbitar. Stek tills äppelbitarna är krispigt mjuka. Krydda ev. igen. Vid servering: Lägg i en form en ring av potatismos. Lägg kött-lök-äppelröran i mitten.
Skinkfrestelse
4 st potatisar
½ lök (vanlig gul)
250 gr skinka (rökt)
500 ml grädde (eller blanda grädde och mjölk)
Salt
Skala potatisen. Skär den i ”strimlor”, skölj i vatten. Skär löken till små bitar. Blanda potatisen och löken. Skär skinkan till strimlor. Sätt hälften av potatis-lök blandning på bottnen av ugnskärlet. Tillägg lite salt. Sätt strimlad skinka på potatis-lök blandning. Sätt resten av potatis-lök blandning på skinkan. Tillägg lite salt på. Häll i grädde. Sätt lite smör på ytan. Sätt formen i ugnen och stek i 225°C ca en timme.
Baconpasta
300 gr bacon
1 st lök (vanlig gul)
500 ml grädde
2 msk vetemjöl
1 st kött buljong
Tagliatelle pasta (platt bandformig makaron) – koka enligt instruktion på paketet.
Skär bacon i bitar, på tvären. Skär löken i små bitar. Sätt bacon i het stekpanna. Stek en stund, sätt lök bitarna i pannan och stek, men låt dem inte brännas. Sätt vetemjölet i pannan och blanda väl. Lägg grädden och köttbuljongs tärningen i pannan och blanda väl. Vid behov, tillägg lite vatten och blanda väl. Låt koka ungefär 5-7 minuter. Servera tillsammans med kokad tagliatelle pasta.
Blomkålsgratäng med ost och skinka
4 portioner
4 ägg
150 g riven ost
1 dl creme fraiche (den amerikanska varianten som heter Daisy, inte Denmark Milk som är för sur! Finns bl.a. på Haddon House och Danny´s, den lilla affären vid Hannam Supermarket.)
400 g kokt blomkål
Salt och peppar
4 stora skivade tomater (Hannam Supermarket eller Haddon House) eller motsvarande mängd körsbärstomater
400 g skivad skinka (t.ex. smörgåsskinka) eller rostbiff (Hannam Supermarket, Haddon House eller Costco)
Sätt ugnen på 225 grader. Koka blomkålen och kör den sedan i mixer. Blanda ägg, ost, creme fraiche och blomkål. Smaka av med salt och peppar.
Häll smeten i en smord ugnsfast form. Lägg i tomater (antingen halva körsbärstomater eller skivor av stora tomater). Grädda i ugn, cirka 20 minuter.
Servera med skinkskivor/rostbiff och sallad.
Rårakor med bacon
4 portioner
8 medelstora potatisar
1 tsk salt
Bacon
- Riv potatisen grovt. Blanda med saltet.
- Förvärm stekpannan, lägg i en rejäl klick smör och låt den bli gyllenbrun. Forma två bullar av ¼ av den rivna potatisen, lägg dem i pannan och platta ut dem ordentligt med stekspaden.
- Stek ca 3 minuter på varje sida i ganska hög värme tills rakan är gyllenbrun och lite frasig. Lägg rakan på hushållspapper så att fettet rinner av. Stek de andra rakorna på samma sätt.
- Servera med stekt bacon, lingonsylt och rårivna morötter
Tips:
Lite festligare blir det självklart att servera rårakorna med rom, rödlök och gräddfil!
Lite festligare blir det självklart att servera rårakorna med rom, rödlök och gräddfil!
Tortillas med ost o skinka
Vetetortillas
Ost
Skinka
Skinka
Valfri krydda
Bred smör på två tortillas, lägg på ost och skinka. Lägg ihop och stek på båda sidor i stekpanna. Skär i lagom stora trekanter. Perfekt till lättlunch, snacks eller drinktilltugg!
Rosmarinmarinerad fläskfilé
OBS! 30 portioner
Eftersom rätten serveras kall är den perfekt på buffén. Den är god efter första marinaden också, om man inte orkar med det sista…
Eftersom rätten serveras kall är den perfekt på buffén. Den är god efter första marinaden också, om man inte orkar med det sista…
3 kg fläskfilé
6 msk smör
Marinad 1
2 l vatten
150 gr salt
10 kvistar rosmarin, el 3 msk torkad
6 skivade vitlöksklyftor
2 tsk grovmald vitpeppar
Marinad 2
strimlat skal av 3 citroner
4 dl olivolja
4 msk finhackad färsk rosmarin el 2 msk torkad
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk grovmald peppar
1. Värm ugnen till 125 grader.
2. Putsa filéerna fria från hinnor. Bryn dem runt om i smör och lägg över i ugnssäker form. Stek dem tills innertemperaturen är 65-70 grader, 30-40 minuter. Gör under tiden marinad 1.
3. Koka upp vatten, salt, rosmarin, vitlöksklyftor och peppar. Låt kallna.
4. Lägg i filéerna i marinaden och förvara kallt i ca 12 timmar. Ta upp filéerna och häll bort marinaden.
5. Skär det gula av citronskalet i strimlor och förväll dem 1/2 minut och häll av vattnet. (Här kan du använda potatisskalare och sedan klippa bitarna till strimlor med sax.)
6. Blanda citronskalet med resten av ingredienserna till marinad 2.
7. Skiva filéerna ganska tunt och häll över marinad 2 några timmar före servering.
LAMM
Lammstek
2 kg lammstek med ben2 st palsternackor
4 st potatisar
4 st morötter
15 st aprikoser
Färsk timjan
Flingsalt
Svartpepper
1 msk olivolja
Dijonfraiche:
1 msk Dijonsenap
2 dl creme fraiche, lätt
2 msk kapris
1. Sätt in lammsteken längst ner i 175 graders ugn låt den stå ca 1 timme/kg kött eller till 60-70 graders innertemperatur. Använd stektermometer.
2. Skölj och skala rotfrukterna och potatisen skär dem i klyftor.
3. Lägg aprikoser, rotfrukterna och potatisen i en ugnsfast form
4. Krydda med timjan, flingsalt och peppar, blanda och ringla över olivolja.
5. Ställ in i 225 graders varm ung och grädda ca 45 minuter.
6. Rör ihop crème fraiche, dijonsenap och kapris.
Servera ugnsbakade rotfrukter och dijonfraiche till lammstek eller lammkotletter
FISK
Lax med citron och örter i ugn
4 portioner
4 laxfiléer
1 citron
Olivolja
Färsk basilika (Jeill-butiken nära Hyatt) eller torkad (Hannam Supermarket eller Haddon House) – det blir godast med färsk!
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna på folie i en ugnsfast form, antingen alla i en eller var för sig. Häll olivolja över, lägg på citronskivor, basilika, salta och peppra. Vik ihop folien och ställ in i ugnen cirka 15 minuter. Servera med ris, potatis eller pasta.
Tonfisk i ugnsform
Makaroni – typ mussla
3 burkar tonfisk (ca. 150 gr/styck, inlagd i vatten eller olja)
1 burk krossade tomater
3-4 msk dill (torkat, styckad)
1 tsk dragon (torkad, styckad)
2 tsk citronpeppar
Riven ost
Till såsen:
2-3 msk vetemjöl
2 msk smör
500 ml grädde (eller grädde och mjölk)
½ tsk citronpeppar
½ tsk vitpeppar
Koka makaronin enligt instruktioner på paketet.
Rekommenderad 5 dl Hollandaise sås, men jag vet inte var man skaffar den i Seoul. Det går lika bra med såsen ovan. Laga såsen så här: Smält smöret i kastrullen. Tillägg vetemjölet, blanda väl, låt inte bli brunt. Tillägg grädde, blanda väl så att såsen blir slät, inga klumpar. Tillägg citronpeppar och vitpeppar, var försiktig att du inte sätter för mycket peppar. Låt såsen koka ca. 5 min. Vid behov, tillägg lite vatten i såsen. Såsen skall vara ganska tunn. Lägg kokt makaroni på bottnen av ugnsformen. Sprid tonfisket på makaronin. Sprid dill och dragon på tonfisken. Sprid lite riven ost på. Häll i krossade tomater. Lägg makaronin på tomatblandningen. Lägg riven ost på ytan. Lägg formen i ugnen och stek i 175ºC 40-45min.
Fisk à la madame Junod
3-4 portioner
500 g fryst fiskfilé - lagom förpackningar med t ex torsk (cod) finns t ex på E-mart
1 ½ tsk herbamare eller annat örtsalt
2 dl vispgrädde + 1 dl mjölk
Lägg den frysta fiskfilén i trång smord ungsform. Strö över örtsalt och häll gräddmjölken vid sidan av fisken. Sätt in i 200-225 graders ungsvärme i 40-50 minuter. Fisken ska inte ösas – den blir läckert gyllenbrun ändå. Servera ris eller kokt pressad potatis till och små fina gröna ärtor.
Saltlag till "Koreanska" räkor
5 dl vatten
0,5 dl salt
Koka upp salt och vatten - låt svalna - lägg i räkorna i saltlagen och låt ligga 10-20 minuter. Sen smakar det "nästan" som Smögenräkor.
Fisksoppa med aioli
4 portioner
4 portioner
1 lök
1 pkt saffran
1 msk vetemjöl
1 pkt saffran
1 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
5 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 burk krossade tomater
2 fiskbuljongtärningar
500 g torsk (eller annan fiskfilé)
Räkor
Persilja
2 dl creme fraiche
I en rymlig kastrull fräses hackad lök i smör. Tillsätt ett paket saffran och rör om. Pudra över lite vetemjöl och späd med vitt vin, vatten och krossade tomater. Koka upp och låt sjuda sakta. Tillsätt fiskbuljongtärningar och torskfilé (eller annan fisk) i bitar, lite fänkålsfrön (salt) och peppar. Låt sjuda sakta i 10 min. Tillsätt lite skalade räkor, finklippt persilja och creme fraiche. Låt allt bli varmt och servera med aioli + gott bröd.
SOPPA
Arvelids ungars favoritsoppa
4 portioner
4 portioner
2 hackade lökar
4 potatisar i skivor
2 msk tomatpuré
1 l vatten
2 buljongtärningar
Lite paprikapulver
300 gr köttfärs
Vitlök
Chilipulver
- Fräs den hackade löken.
- Lägg i potatis och tomatpuré. Späd med vatten och smula i buljongtärningarna. Strö i lite paprikapulver.
- Låt soppan puttra tills potatisen är mjuk.
- Bryn under tiden köttfärsen och krydda den gott med vitlök och chili. Salt och peppar.
- Smaka av soppan och häll i köttblandningen.
Tomatsoppa med pasta
4 portioner
1 gul lök
1 burk krossade tomater
Grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
6 dl mjölk
3 msk tomatpuré
Lagerblad
Örtkryddor tex basilika, oregano, herbes de provence
2 dl creme fraiche
2 dl creme fraiche
250 gram kokt pasta
- Hacka löken och fräs den mjuk i en rymlig kastrull (får ej bli brun).
- Häll på krossade tomater och låt koka ihop lite.
- Häll på vatten, mjölk, buljongtärning, tomatpuré, lagerblad samt örtkryddor. Koka upp och låt sedan sjuda sakta i 15-20 min.
- Tag upp lagerbladet och mixa soppan slät med mixer.
- Blanda i creme fraiche, låt koka upp.
- Häll i den kokta pastan, krydda med salt och peppar.
- Servera med gott bröd.
Rias gyllene soppa
4 portioner
4 medelstora morötter
3 medelstora potatisar
1 liter buljong
3 msk smör
Salt
Körvel eller basilika
Skär morötterna i bitar och lägg i kastrull med 2 msk smör och en nypa salt. Lägg på lock och låt sjuda 20 min. Skala/skär poatis i skivor och lägg i kastrullen. Häll på ½ liter varm buljong. Låt småkoka i 15 min. Mixa. Häll i resten av buljongen. Lägg i örtkrydda och koka upp. Rör i 1 msk smör före servering.
Körvel eller basilika
Skär morötterna i bitar och lägg i kastrull med 2 msk smör och en nypa salt. Lägg på lock och låt sjuda 20 min. Skala/skär poatis i skivor och lägg i kastrullen. Häll på ½ liter varm buljong. Låt småkoka i 15 min. Mixa. Häll i resten av buljongen. Lägg i örtkrydda och koka upp. Rör i 1 msk smör före servering.
Catrins gulaschsoppa
10 barnportioner
10 barnportioner
1 ½ hackad gul lök
1 ½ hackad grön paprika
1 ½ msk smör
500 gr köttfärs
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
2 tsk paprika pulver
1-2 tsk spiskummin
2 krm svartpeppar
1,5 ℓ köttbuljong
Skalet av en citron, skuret så att det hänger ihop
4-5 st potatisar
- Fräs löken och paprikan i smöret.
- Tillsätt färsen och vitlöken.
- Rör ner tomatpurén och kryddorna.
- Slå på buljongen och lägg i citronskalet.
- Låt soppan sjuda i 30 minuter.
- Skala under tiden potatisen och skär dem i skivor.
- Lägg i potatisen och låt soppan sjuda i ytterligare 30 min.
- Ta upp citronskalet och smaka av.
Små morotsbitar och en brödbit är gott till!
Njut av den varma soppan!!
PASTA
MakaronipuddingPASTA
4 portioner
5 dl makaroner
2.5 l vatten
1 msk salt
200 g rökt skinka i bitar
(ev lite uppfräst lök)
Äggstanning:
3 ägg
4 dl mjölk
0.5-1 tsk salt
vitpeppar
1 dl riven ost
Koka makaronerna enl anvisning på förpackningen. Fräs upp skinkan. Slå av vattnet och blanda makaronerna med skinkan. Vispa ihop äggstanningen. Smörj en eldfast form, lägg i skinkmakaronerna, slå över äggmjölken och strö över osten. Grädda i ugnen 25-30 min i 200 grader.
Makaronipizza
4-6 portioner
4 dl snabbmakaroner (annat fall, koka dem halva tiden)
1 dl riven ost
2-3 del finskuret kött. (te.x rökt skinka, kassler eller 1 burk avrunnen tonfisk)
Äggstanning:
3 ägg
1 l mjölk
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk pizzakrydda eller oregano
4-5 tomater i skivor
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg de okokta (halvkokta) makaronerna i en smord långpanna eller form. Strö över osten, köttet/fisken. Vispa ihop ägg, mjölk salt och kryddor. Häll blandningen över makaronerna och grädda i 15 minuter. Ta ut långpannan och lägg därefter ut tomaterna och den rivna osten. Grädda ytterligare 15 minuter eller tills osten fått fin färg. Skär i bitar och servera med sallad. God att äta både varm och kall.
Pastagratäng
4 portioner
7 dl makaroner
200 gr pastrami, kassler eller rökt skinka
1 litet pkt frysta ärtor eller majskorn
Ostsås:
8 dl mjölk
4 mask idealmjöl eller vanligt mjöl
0.5 tsk salt
2-3 del riven ost
Koka pastan enl. anvisningar. Bred ut hälften av pastan i smord ugn säker form.
Skär köttet i strimlor och lägg ovanpå pastan, tillsammans med ärtor eller majskorn. Lägg resten av pastan ovanpå.
Koka upp 6 dl mjölk. Vispa ut mjölet i resten av mjölken till en redning och häll i den i den kokande mjölken under omrörning. Låt såsen koka ca 3-5 min. Rör om då och då.
Krydda med salt och peppar. Tag av kastrullen från värmen och rör i den rivna osten. Hälls såsen över pasta, kött och ärtor/majs. Strö lite riven ost över och gratinera i 225 grader, 15-25 minuter, tills fin färg. Servera med sallad och gott bröd.
Tomatsås med mozarella till pasta
Hacka gul lök och vitlök, fräs lätt i olivolja. En stor burk med tomater hälls i.
Puttra på låg värme tills reducerat. Salta och i med lite socker.
Dela 2 till 3 mozarella i mindre bitar och lägg i alldeles före servering.
Blanda med korta pasta.
Barnpasta a la Louise
Tag gårdagens överblivna pasta (eller koka ny) och lägg i en kastrull. Lägg i smörgåsskinka klippt i mindre bitar och häll över en svätt grädde. Värm upp försiktigt och smaka av med salt, peppar och ev. lite paprikakrydda. Klart!
ÄGG
Pizzapannkaka
4 portioner
4 portioner
Pannkaka:
3 st ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
Pizza:
2-3 dl riven ost
6-8 st tunt skivade tomater
125 gr ansjovisfiléer (eller vad du har hemma, kanske skinka eller svamp)
½ - 1 tsk oregano eller basilika
(en pressad vitlöksklyfta)
Gör pannkakssmeten. Smörj en liten långpanna (20x30 cm).
Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen på 225° i 20 min eller tills ytan börjar stelna.
Ta ut den ur ugnen och strö hälften av osten på pannkakan. Täck hela pannkakan med tomatskivorna. Lägg på de väl avrunna ansjovis filéerna. Strö på den stötta örtkryddan, ev vitlöken och resten av osten. Grädda pannkakan ytterligare i 10 – 15 min.
Detta blir en matig pannkaka som också kan kompletteras med en fräsch sallad och då räcker den till fler personer.
Skånsk äggakaka2-3 portioner
¾ dl vetemjöl
½ tsk salt
4 ägg
4 dl standardmjölk
Smör eller olja
100 g bacon
3 msk gräslök
Stek först baconet och håll varmt. Vispa ihop vetemjöl, salt, ägg och lite av mjölken. Rör smeten slät och späd med resten av mjölken. Hetta upp en rymlig stekpanna, lägg i smör och häll i äggsmeten. Grädda på medelstark värme. Lyft i smeten här och där ungefär som när man gör en omelett. Lägg en stor tallrik eller ett stort lock över stekpannan och stjälp upp äggakakan på locket. Lägg i lite mer smör och låt äggakakan glida ner och gräddas på andra sidan. Servera med bacon och finskuren gräslök ovanpå.
Amerikanska pannkakor
25st
3 ägg
2 dl crème fraiche (Denmark Milk Sour Cream går bra)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk strösocker
2 msk smält smör
Vispa ihop ägg och creme fraiche. Rör ner mjöl, bakpulver, salt och socker. Häll hälften av smöret i smeten och använd resten till stekpannan. Grädda. Servera med lönnsirap eller blåbärssylt.
Fattiga riddare
4-6 portioner
12 skivor vitt bröd (eller lite grövre bröd om man vill vara nyttigare)
Smör till stekning
Pannkakssmet:
3 ägg
½ tsk salt
3 dl vetemjöl (alternativt 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl)
6 dl mjölk
2 msk smält smör
- Mät upp salt och vetemjöl i en bunke. Knäck i äggen. Häll på 1 dl av mjölken och vispa ordentligt.
- När smeten är klumpfri späd i resten av mjölken. Smält smöret på svag värme.
- Vispa i det smälta smöret. Lägg ut en del av brödskivorna i en form med kant. Häll lite av smeten över brödet och låt svälla några minuter.
- Lägg i brödskivorna i lagom varm stekpanna. Häll på extra smet. Stek tills brödskivorna får vacker gyllengul färg på båda sidor.
- Servera med kanel och socker alternativt sylt.
Pannkaks-raggmunk
Ta bara det vanliga pannkaksreceptet och tillstätt finriven potatis. Ta lagom mycket potatis... beroende på smak och hunger! Pannkakstårta
Vanliga tunnpannkakor med sylt och grädde mellan är en höjdare när man vill ha det lite extra festligt.PAJ, OST
Quiche Lorraine
4 personer
Pajdeg:
200 gram vetemjöl
100 gram smör
½ -1 dl mjölk
1 krm salt
1 msk socker (kan uteslutas)
Se till att alla ingredienser till pajdegen är rumstempererade. Hacka smöret och blanda det med mjöl, salt och socker. Finfördela smöret så att en grynig massabildas. Gör en liten grop i mitten av degen och tillsätt mjölken, lite i taget (hellre för lite än för mycket). När degen släpper från händerna är den klar. Bearbeta den ej mer än absolut nödvändigt för att undvika att den blir seg. Kavla ut degen på mjölat bakbord och tryck ned den lätt i pajformen. Skär bort överflödig deg.
Fyllning:
100-200 gram bacon eller skinka
Variation- stekt svamp
2-3 dl fint riven ost
3-4 ägg
3 dl grädde eller mjölk eller hälften av varje
Salt
Peppar
Paprikakrydda efter smak
Skär baconet i småbitar och lägg det i pajskalet. OBS! Om du vill kan du fräsa baconet i stekpanna först. Placera den rivna osten ovanpå – luftigt. Vispa upp äggen med lite av mjölken eller grädden och tillsätt därefter resten. Salta och peppra och tillsätt paprikakrydda om så önskas. Häll inte på äggstanningen över osten och baconet förrän precis innan pajen skall gräddasi ugnen. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 30 minuter dåovansidan fått gyllene färgoch äggstanningen stelnat. Servera Quiche Lorraine varm med en fräsch sallad till.
Tacopaj Botten:
3 dl vetemjöl
125 gr margarin el smör
1 tsk salt
1-1,5 msk kallt vatten
Blanda raskt ihop och låt stå i kylen ca 1 tim. Tryck ut i pajform, nagga botten och använd aluminiumfolie för att kanten ska hållas uppe. Därefter förgrädda i ugn 225 grader i 10 min.
Tacofyllning:
500 gram köttfärs fräses med peppar och salt
1 liten burk chunky salsasås, medium
1 msk balsamicovinäger
1 msk soja
oregano
Äggstanning:
2 st ägg
2 dl mjölk
salt, peppar, paprikapulver
Skivade tomater
100-150 gr riven ost
Fyll i pajskalet med tacofyllningen, häll över äggstanningen och lägg ut de skivade tomaterna i mönster enl tycke och smak. Därefter häll över den rivna osten. In i ugnen 225 grader i ca 25-30 minuter eller tills äggstanningen har stannat och fått färg.
Gott att servera till är cream fraiche, guacamole och en härlig grönsallad!
Ostesuffle
2 ss smoer eller margarin2 ss hvetemel
2 1/2 dl melk
2-3 dl revet ost
salt, hvit pepper, muskatnoett
Form: hoey, ca 1 1/2 ltr, ovnstemperatur: ca 175 grader, steketid: ca 50 min.
1. Smelt smoer og ha i mel. Spe med melken og la roeren koke 3-5 min. La roeren bli avkjoelt.
2. Bland inn eggeplommene, en og gangen, og roer kraftig. Tilsett osten og smak til krydder.
3. Stivpisk eggehvitene og skjaer dem forsiktig ned i roeren.
4. Hell roeren i smurt ildfast form eller smurte posjonsformer. Stek til suffleen har hevet seg og faatt pem farge.
5. Server straks med roert smoer, gjerne tilsatt finhaket stangselleri eller reddikskiver. Godt med tilbehoer som salat og godt broed.
BAKNING
Tekakor med havregryn
Detta recept ger ovanligt goda och saftiga tekakor, dessutom är de superenkla att göra! Tänk på att de ökar till nästan dubbel volym under jäsningen.
3 dl havregryn
6 dl kokande vatten
1 msk honung eller sirap
1 msk smör
2 tsk salt
50 jäst
ca 8 dl vetemjöl
Mät upp havregrynen i en skål, tillsätt salt, honung och smör. Häll kokande vatten över. Rör om någon minut och låt sedan blandningen stå tills den är ljummen. Tillsätt jäst och vetemjöl och arbeta degen kraftigt. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 30 min) på varm plats. Dela degen i 12 bitar och kavla ut varje bit till en tunn kaka, ca ½ cm tjock. Nagga kakorna med en gaffel och låt jäsa ytterligare 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 6-8 minuter. Låt svalna under bakduk. Går utmärkt att frysa!
Apotekets bröd
2 dl havregryn
2 dl rågflingor
2 msk olja
6 ½ dl kokande vatten
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 ½ tsk salt
2 msk sirap eller honung
2 ½ dl rågsikt
1 ½ l vetemjöl
½ dl kryddor (basilika/oregano)
Lägg havregryn, rågflingor och olja i en bunke. Slå på kokande vatten och rör om. Låt gröten stå tills den blir fingervarm, 37 grader. Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Häll blandningen i gröten och tillsätt salt och sirap. Arbeta i rågsikt, kryddor och så mycket av mjölet att det blir en fast deg. Låt degen jäsa i bunken ca 20 minuter. Arbeta ihop degen i bunken och stjälp upp den direkt på smord långpanna. Tryck ut degen med mjölad hand så att den täcker plåten. Dela degen med kniv eller degskrapa i 24 delar. Jäs i 30 minuter och grädda sedan 20 minuter i 200 grader.
Ett enkelt o gott bröd
2 dl surdeg (eller 1 pkt torrjäst) - Om du använder surdeg (vilket rekommenderas av smak o näringsskäl) så skall du även använda 2 dl kallt vatten, i annat fall 5 dl kallt vatten
1 dl krossad råg som svällt i lika mycket uppkokat vatten
2 msk salt
2 msk matolja
3 dl rågmjöl (rekommenderar det tyska som finns på Hannam Supermarket och Haddon House eftersom det är organiskt och kommer ge bättre jäsning)
4-5 dl vetemjöl
Fritt fram för att lägga i linfrö, sesamfrö eller brödkryddor samt att byta ut vanlig matolja mot olivolja som ger lite egen karaktär.
Om du använder surdeg, ta fram surdegen ur kylen och mata den. Låt stå framme över dagen. På em/kväll, blanda ut surdeg med vatten och tillsätt samtliga ingredienser/ alt. blanda alla ingred. i kallt vatten. Arbeta ihop till fast men klibbig deg. Sätt in i kylskåp för att jäsa över natten. På morgonen ta ut degen o låt den få rumstemp, ngn timme. Arbeta ihop den och ös den i en avlång 1,5 l brödform. Ställ in i kylen igen o jäs över dagen. På em ta ut och låt stå i rumstemp ngn timme. Värm ugnen till 150 grader och grädda brödet minst en timme, man får kolla genom att knacka. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar på eftervärmen. När du tar ut brödet stjälp upp det i en handduk så att det inte soggar till sig i formen.
Man kan även dubblera mängderna (dock ej för torrjästen eller surdegen) och arbeta i lite mer mjöl och göra två limpor som jäser direkt på plåten. Ta i så fall och snitta limporna åt ena hållet före jäsning och åt andra hållet före gräddning, grädda på högsta möjliga värme i ca 20 min, pensla limporna med vatten och låt dem stå kvar o gräddas i eftervärmen hela natten. Om din ugn inte blir spec varm eller svalnar fort får du kompensera med längre gräddningstid.
Om du vill göra din egen surdeg så spara en dl deg från ditt senaste brödbak och mixa upp det med 1 dl vatten och 1 dl vetemjöl/rågmjöl. Låt stå framme ett dygn. Gör om samma sak dag två. Dag tre, mixa ned 0,5 dl vatten och vetemjöl/rågmjöl. Därefter kan du bevara surdegen i kylskåpet till dess du skall använda den och då tar du fram den och matar den som i receptet ovan. Glöm inte att spara hälften varje gång. Får du ingen fart på surdegen, prova att blanda i yoghurt dag ett. Och använder du biodynamiskt mjöl så funkar surdegsprocessen bäst.
Svärmors smör, bredbart och ”nyttigt”
250 g smör, typ Lurpack
2 dl vatten
1 dl smaklös olja t.ex. majsolja
Låt smöret står framme och bli mjukt. Vispa ihop smör, vatten och olja med en elvisp tills det blir krämigt. Lägg i burk i kylen. Klart!
Ost- och skinkgifflar
24st
24st
1 pkt torrjäst
2,5 dl grädde
2,5 dl vatten (grädde + vatten kan bytas ut mot 5 dl mjölk)
100 gr smör
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Ost
Skinka
Smält smör och tillsätt grädde och vatten, värm till 45-50 grader. Blanda torrjäst och salt med mjölet och blanda med vätskan. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs i 30 min. Dela degen i 4 delar på bakbordet och kavla ut varje del till en rund kaka. Skär varje kaka korsvis till 6 trekanter. Lägg i en skiva ost + 1 skiva skinka i varje del. Rulla ihop från tjock till smal del och tänj samtidigt på degen så snibben kommer på undersidan. Lägg gifflarna på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 225 grader i ca 8 min. Kanonbra picknick mat eller i lunchlådan till barnen!
Torrjäst
Kronjäst garanterar kvaliteten på torrjäst ett halvår efter ”bäst före” datumet. Dock bör degspadet vara lite varmare än normalt för bästa resultat.
Banankaka
25 g smör eller margarin
2 ägg
1,5 dl socker
Rivet skal och saften av en 1/2 nypressad citron
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 st mogna bananer (350 g)
0,5 dl mjölk
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt citronsaft och skal samt mjölet blandat med bakpulver.
Skala och mosa bananerna. Rör ner dem i smeten. Tillsätt matfett och mjölk. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1,2 liter.
Grädda kakan på galler, i nedre delen av ugnen i 175 grader C.
Sikta florsocker på eller servera som enkel tårta med grädde eller mjukrörd glass. Garnera med bananskivor. Kakan bör ätas samma dag eller kan frysas i 3 månader.
Citronkaka
175 g smör
3 dl socker
2 ägg
skal och saft av en citron
2 dl vetemjöl
1 dl vallmofrön eller fin kokos (kan uteslutas)
Sätt ugnen på 180 grader C. Smält smöret och låt svalna. Rör samman ägg, socker,
rivet citronskal och saft. Tillsätt det avsvalnade smöret och till sist vetemjölet. Häll upp smeten i en smord form beströdd med vallmofrön eller kokos. Grädda kakan i ca 35 minuter, inte mer. (Det beror på ugnen hur lång tid det tar. I en varmluftsugn tar det mellan 25-30 min). Den skall vara lite kladdig i mitten. Pudra ev. med florsocker och servera med vispgrädde.
En underbar tårta
Botten:1,5 dl sötmandel
1,5 dl florsocker
2 äggvitor
Skålla och mal mandeln. Vispa äggvitorna hårt. Blanda mandeln med florsockret och vänd därefter ned de välvispade äggvitorna. Bred ut i rund smord form med avtagbar kant. Allra enklast blir det att klämma fast ett bakplåtspapper på botten, och smöra resp mjöla pappret. När kakan är klar och kanten borttagen är det bara att lyfta ur pappret med kakan (pappret är sedan lätt att dra bort). Grädda i 200 grader i ca 20-25 min.
Alternativ till botten:
Riv 200 g mandelmassa och blanda med 2 äggvitor. Sedan som ovan.
Riv 200 g mandelmassa och blanda med 2 äggvitor. Sedan som ovan.
Smörkräm:
125 g osaltat smör
1 hg florsocker (1 dl florsocker = 60 gram)
2 äggulor
1½ msk kallt kaffe
Vaniljsocker
Vispa smöret pösigt med visp eller i matberedare. Tillsätt under tiden långsamt florsocker, äggulor och kaffe. Smaka av med vaniljsocker. Smörkrämen bredes på botten, därefter vispad grädde och riven blockchoklad. Botten med smörkräm kan med fördel frysas.
125 g osaltat smör
1 hg florsocker (1 dl florsocker = 60 gram)
2 äggulor
1½ msk kallt kaffe
Vaniljsocker
Vispa smöret pösigt med visp eller i matberedare. Tillsätt under tiden långsamt florsocker, äggulor och kaffe. Smaka av med vaniljsocker. Smörkrämen bredes på botten, därefter vispad grädde och riven blockchoklad. Botten med smörkräm kan med fördel frysas.